tikvice-s-limunskom-travom

Umak od tikvica s limunskom travom

Na kraju ljeta tikvice izrastu u tikve, kora im se zadeblja i imaju veće koštice. Neka to ne bude prepreka za uživanje u ovoj namirnici, ako ste navikli puniti ili peći samo malene tikvice.

Na ovaj način izbjeći ćete tvrdu koru i kašastu teksturu zbog mekane sredine ploda, a opet dobiti fini umak s blagom citrusastom aromom limunske trave, koji lako možete preraditi i u gustu juhu.

  • komad velike tikvice (oko 15 cm dužine) – oguliti koru i žlicom izdubiti sredinu s košticama; nasjeckati na tanke polumjesece
  • 1 crveni luk narezan na tanke polumjesece
  • 3 češnja češnjaka sitno sjeckana
  • maslinovo ulje
  • 1/2 žličice limunske trave (suhi začin)
  • 2-3 žlice jabučnog octa (ili limun soka)
  • 200 ml rižinog vrhnja
  • sol
  • papar po želji

Na maslinovom ulju pirjajte luk, češnjak i limunsku travu. Kada luk omekša dodajte tikvicu, posolite i sve zajedno pirjajte dok ne omekša. Na kraju dodajte jabučni ocat i rižino vrhnje. Pustite da zavrije i odmah ugasite plamen. Po želji popaprite.

Poslužite uz rižu kao lagani rižoto, ili kao umak za tjesteninu, njoke…