28 kol Slane fritule s bosiljkom, češnjakom i dimljenom paprikom
Smjesa za oko 25 komada:
- 200g pirovog brašna (T850)
- 100g rižinog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice kurkume
- prstohvat mljevenog crnog papra
- šaka lišća bosiljka, sitno sjeckanog
- 2 češnja češnjaka, sitno sjeckanog
- po želji – 1 mali čili – sitno sjeckan
- 4 jušne žlice sojinog jogurta
- 250 ml hladne vode
- ulje za prženje (hladno prešano suncokretovo, nekoliko šalica, ovisno o veličini posude)
Izmješajte suhe sastojke, zatim dodajte jogurt i vodu. U smjesu umješajte bosiljak i češnjak.
Smjesa bi trebala biti mekana, ali ne tekuća.
Stavite veću količinu ulja u posudu ili tavu – ulje bi trebalo biti duboko barem 3cm. Ulje treba zavrućiti, zatim smanjiti plamen na srednju vrijednost. Ako je ulje prevruće, fritule će vam brzo izgoriti iz vana, a unutrašnjost će ostati sirova.
Blago navlažite vodom dlanove, oblikujte kuglice veličine oraha i spuštajte jednu po jednu u zagrijano ulje. Možete ih oblikovati i pomoću dvije žlice.
Pecite kuglice sa svih strana, kako bi dobile rumenu boju i hrskavu koricu. Ako niste sigurni jesu li pečene, ubodite čačkalicom i izvucite – čačkalica bi trebala ostati suha.
Gotove fritule odlažite na papirnati ubrus, kako bi se ocijedio višak ulja.
Servirajte uz varivo i zelenu salatu, posipano dimljenom crvenom paprikom, uz dodatak wasabi paste ili uz umak od hrena.