25 stu Sarma od prosa i quinoe
Tko kaže da u sarmi mora biti riža? :)
Za 15-ak sarmi:
- 1 glavica kiselog zelja
- 1 šalica prosa
- 1/2 šalice quinoe
- 1 kocka svježeg tofua
- 1 šnita dimljenog tofua (šnita debljine 1 cm)
- 2 manje glavice luka ili jedna veća
- 2 češnja češnjaka
- 1 mala žlica slatke crvene paprike (dimljene ili obične)
- 1 žlica pasate
- prstohvat kadulje
- prstohvat đumbira u prahu
- 2 žlice suncokretovog ulja
- sol
Kiselo zelje (cijelu glavicu) stavite u lonac i dolijte vodu do pola visine glavice. Kuhajte 15 minuta, okrenite glavicu i kuhajte još 15 minuta (ili dok ne omekani dovoljno da možete probosti vilicom). Izvadite zelje na tanjur i ostavite da se malo ohladi. Sačuvajte tekućinu od kuhanja.
Pomiješajte proso i quinou i skuhajte u 4 šalice vode, s 2 prstohvata soli (najbolje u ekspres loncu), 20 minuta.
Svježi tofu izmrvite prstima, a dimljeni ili izmrvite, ili narežite na sitne kockice. Na ulju popirjajte na sitno nasjeckani luk i češnjak. Dodajte sol, kadulju, đumbir, crvenu papriku, tofu. Kratko popirjajte i umiješajte u žitarice. Probajte smjesu – treba biti dobro začinjena, ali uzmite u obzir koliko je slano kiselo zelje.
U tekućinu u kojoj se je kuhalo zelje dodajte pasatu. Smjesu umotajte u listove kiselog zelja i gotove sarme vraćajte u tekućinu u kojoj se je zelje kuhalo. Ostatak zelja narežite na trakice i dodajte uz sarme. Kuhajte sve zajedno 5 minuta.
Poslužite uz pire (matovilac, pečenu cilku…)