14 srp Popečci od tikvica s bademima
Za oko 6 komada:
- 1 srednja tikvica
- 1 šalica sitnih zobenih pahuljica
- 4 žlice zobenog brašna
- 4 žlice zobenog vrhnja
- 3 češnja češnjaka
- grančica svježeg bosiljka
- pola šalice badema
- sol
- suncokretovo ulje
Tikvicu naribajte (krupniji ribež) i posolite. Ostavite kratko kako bi tikvicala počela otpuštati tekućinu.
Dodajte brašno, zobene pahuljice i sitno sjeckani češnjak i lišće bosiljka. Sve zajedno dobro izmješajte i ostavite kratko. Pahuljice će početi upijati tekućinu i smjesa će postati kompaktna.
Oblikujte popečke debljine 1 – 1.5 cm. U svaki utisnite jedan cijeli badem.
Ostatak badema usitnite, i u njih uvaljajte samo drugu stranu popečka (onu koja nema utisnut badem).
Pržite u zagrijanom ulju prvo stranu s cijelim bademom, kad dobije zlatnu koricu, pržite još kratko s druge strane.
Poslužite (umjesto kruha) uz varivo od mladog graha i krastavce začinjene s malo limuna ili umeboshi octa.