08 tra Majoneza od riže
Jednostavna za napraviti, prekrasne teksture u kuhanim salatama (ne skupi se na dnu u obliku granula kao neke tofuneze) i jefitina u odnosu na industrijska pakiranja :)
Za pogoditi prave količine potrebno je samo malo strpljenja i puno ljubavi :)
Treba vam:
- skuhana riža
- hladno prešano suncokretovo ili maslinovo ulje
- žličica senfa
- malo limunovog soka
- sol
U blender stavite prvo ulje, senf, limun sok i malo soli, zatim manju kolčinu riže, i postupno dodajte rižu dok ne dobijete željenu konzistenciju. Ako je pregusto, u tankom mlazu dodajte ulje. Rižu bi trebalo dobro usitniti, da ne ostaju komadi zrna.
Ako radite sa štapnim mikserom, nakon prvog mljevenja u tankom mlazu polako uljevajte ulje, dok ne dobijete željenu gustoću.
Po želji možete u smjesu (na početku) staviti i malo biljnog vrhnja i umeboshi octa (u slučaju ume octa, budite oprezni kasnije pri dodavanju soli i limunovog soka).