28 lip Hladna krem juha od boba
U vruće dane rashladite se ovom finom juhicom, koja iako se sastoji od samo nekoliko sastojaka oduševit će sve kušače koji vole bob.
Mahunarke se hlađenjem skupljaju i postaju želatinaste. Srećom, postoji mali trik kako napraviti krem juhu od ove mahunarke, a da ju možete servirati hladnu i da ona pri tome ostane u “juhastom” obliku, a ne postane puding :). To ćete postići tako da usitnjavate već potpuno rashlađenu mahunarku.
- 1/2 kg boba
- 1 list lovora
- 4cm kombu alge (opcionalno)
- 1.5 dcl hladne vode
- 2.5 dcl hladnog zobenog mlijeka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
- sol i papar
Bob skuhajte u posoljenoj vodi, s lovorom i kombu algom.
Ostavite da se potpuno ohladi.
Ohlađeni bob ogulite od ljusaka, ubacite u blender, dodajte vodu, ulje, češnjak, algu, sol i blendajte prvo u gustu smjesu, a onda postepeno dodajte zobeno mlijeko. Modificirajte gustoću dodavanjem vode ako je pregusto. Popaprite i poslolite još po potrebi.
Juhu ostavite u frižideru do serviranja.
Poslužite ukrašeno zobenim vrhnjem, vlascem, sjemenkama…