Musaka s cvjetačom

Musaka s cvjetačom i kremom od paprike

  • 1,5 kg krumpira
  • 1 cvjetača
  • 2 luka
  • 4 češnja češnjaka (2 za pirjanje, 2 za kremu)
  • 1 kocka tofua
  • 1 crvena paprika (još bolje ako imate pečene paprike) ili par žlica ajvara
  • sojino vrhnje
  • umeboshi ocat
  • maslinovo ulje
  • sol
  • muškatni oraščić

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C.

U posoljenoj vodi kratko skuhajte cvjetiće cvjetače. Veće komade prepolovite, ili narežite na plosnatije oblike. U drugoj posudi, također u slanoj vodi, kratko skuhajte krumpir narezan na šnite debljine cca 15 mm.

Nacjeckajte luk na polumjesece i usitnite češnjak. Pirjajte na maslinovom ulju dok luk ne omekša (ako želite ubrzati proces podlijevajte malom količinom vode od kuhanja cvjetače). Na kraju dodajte sojino vrhnje i muškatni oraščić, i još kratko kuhajte dok ne dobijete gusti umak. Ovaj umak će služiti kao bešamel.

Tofu, češnjak, umeboshi ocat, sol i crvenu papriku (svježu ili pečenu) ili ajvar izradite štapnim mikserom u finu kremu. Probajte i dodajte soli ili ume octa po ukusu.

Nauljite dno protvana, poslažite pola količine krumpira. Žlicom nanesite hrpice kreme i rasporedite ju po cijeloj površini krumpira. Na kremu poslažite cvjetaču, malo ju utisnite u kremu. Preko toga prelijte umak s lukom, i naslažite drugu polovicu krumpira. Pokapajte maslinovim uljem i “prošarajte” sojinim vrhnjem.

Pecite 20-30 minuta, ili dok krumpir ne dobije zlatnu koricu.

Tags: