18 ožu Seitan u kruhu
Jedna malo drugačija ideja za uskršnji meni.
Kruh
- 200 g integralnog brašna
- 200 g kukuruznog brašna
- 200 g polubijelog brašna (T850)
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- 1 paketić suhog kvasca
- 2 male žličice soli
Od svih sastojaka i tople vode umijesite tijesto i stavite da se diže na toplom oko 2 sata.
Za to vrijeme pripremite seitan:
- 1/2 kg seitana
- 1 mala žličica crvene paprike
- 1/2 male žličice suhog đumbira
- 1 mala žličica suhog kopra (origana ili bosiljka)
- sol po potrebi (ovisno o tome koliko je slan seitan)
- suncokretovo ulje
Cijele komade ocijeđenog seitana uvaljajte u začine, pa u kukuruzno brašno i pržite sa svih strana na zagrijanom suncokretovom ulju, dok seitan ne dobije finu koricu.
Po želji u dignuto tijesto dodajte sjeckane sušene rajčice. Zatim ga razvaljajte i po sredini poslažite seitan. Ako su komadi seitana veći, prerežite ih na pola.
Za ljepši kruh krajeve sa svake strane narežite na trake pod kutem (ala riblja kost), širine oko 3 cm. Preklapajte trake preko seitana, jednu preko druge i svaki spoj malo pritisnite.
Ostavite da se diže još pola sata, do sat vremena na toplom mjestu.
Površinu pokapajte maslinovim uljem, po želji posipajte krupnom solju i pecite na papiru za pečenje, u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 30-40 minuta.
Za intenzivniji okus seitan prije marinirajte u tamariju i đumbir soku, nekoliko sati, ili preko noći.